Karácsonyi készülődés

Nagyon szeretek mások szokásairól olvasni, mert mindig találok köztük inspirálót. Gondoltam, én is írok róla, mi folyik nálunk ilyentájt. Pontosan 4 évvel ez előtt fordult egy nagyot a hozzáállásom a karácsonyhoz. Eleinte – hozott minta alapján – a karácsony inkább a külsőségekben nyilvánult meg. Legyen minden pöpec, csilli-villi, aztán a kaja 5 fogásos 10 féle sütivel… és a többi… Nem mondom, hogy megutáltam a karácsonyt, mint sokan, mert azért még mindig ott volt az a bensőséges varázsa, de az oda vezető út nem volt sétagalopp. Mígnem 4 éve 8 hónapos pocakosként esélytelen volt a korábbi móka. Az a szakasz nálam már a túlélésért megy.

Idézet a 2013.12.22-i blogbejegyzésemből:

Ramatyul állok a készülődéssel. Részben azért mert többet akarok, mint amit bírok, részben meg azért mert elszórakoztuk a gyerekekkel az időt. Felolvastunk, Atlaszt nézegettünk, karácsonyi díszeket festettünk, és dumáltunk, mert mindenre kíváncsiak, ami csak a világon létezik. Adott volt tehát egy adventet ellébecoló családi összhang, amibe 20-án még apa is betársult, akivel a lányok által kitalált betűjátékot játszanak, ha csak tehetik. Reggeli után még akár egy órát az asztalnál maradnak és betűzgetnek. Apa meg lelkesen adja az kacifántosabbnál kacifántosabb feladványokat… az idő meg telik. Köszönöm Mártának a 18. adventi bejegyzésében megjelenő bibliai idézetet, amibe hirtelenjében én is bele tudtam kapaszkodni, hogy t.i talán én is a jó részt választottam, és talán ez nem olyan nagy baj 🙂

Na tegnap aztán a kétségbeesés kiült az arcomra is, mert realizálódni látszott a karácsony száguldó közeledte, és hogy még sehogy se állok. A lányok finom kis antennáikkal vették az adást, és hirtelen az én két kezemből 8 lett, meglepiből feltakarítottak a szobájukban, a fürdőben, az előszobában, segítettek apának fát hordani, becsomagolták a szaloncukrokat és mindezt csak egy elkeseredő pillantásom hatására. Egységnek érzem magunkat.  :)”

Majd 2013. 12.24-én levontam a következtetéseket:

“Végül is elkészültem, magam sem értem, hogyan.

Sokszor hallottam már sokgyerekesektől, hogy minél több gyerek született, annál jobban álltak. Ezt egyébként szerény számú családom példáján is megtapasztaltam, de ez még lehet véletlen is.

Most valami hasonlót érzek, amikor arra gondolok, hogy tavaly egy héttel karácsony előtt már “Ne zavarj!” üzemmódban működtem, és 24-e délutánján még úgy nézett ki a dolog, hogy a hirtelen betoppant vendéget egy szelet sütivel se tudtam megkínálni, mert nem volt rajta máz, vagy épp sült… Szóval ramatyul álltam, pedig akkor még az ajándékok zömét is vásároltam, és nem kézzel készítettem, mint most.

Most meg “ellébecoltam” az elmúlt hetet, a lányoknak felolvastam, atlaszt nézegettünk, beszélgettünk, beszélgettünk, beszélgettünk és teltek múltak a napok látványos haladás nélkül, de nagyon jól érzete magát mindenki, a gyerekek a karácsonyvárást (napok számolását) is elfelejtették, mert úgy érezték, ez már jó, nincs mit várni. Apa játszik, anya türelmes és együtt van mindenki. És mindennek dacára készen vagyok… ma még felvarrtam egy fél kezet, meg egy fél lábat, bekevertem a tökgolyónak valót (kókuszgolyó szerűség), amit a lányok lefoglalása végett készítettem elő délutánra, és már csak pár simítás van hátra… Megint eszembe jut az “ég madarai” példa… Máskor se kell hajtani, elképzelt ideákat követni, 100 féle fura nevű ételt készíteni, fényesre vikszolni minden padlót és fáradtan rogyni a karácsonyfa mellé, hogy “Most már aztán had pihenjek, hagyjatok békén!” hanem engedni kell, hogy bár tökéletlenül, de ők is segítsenek (és ne csináljam utánuk újra), elégedjek meg kevesebb étellel, kevesebb külsőséggel, és inkább csak érezzem jól magam. Lazítsunk emberek… így talán sokkal többet viszünk magunkkal a sivár januárba :)”

Azóta minden karácsonykor ezt követjük. És azóta elkerül az idegbaj és fura módon mégis minden pengén szokott állni, jó kaja szokott lenni, a hangulat pedig úgy hiszem emelkedettebb, mint azelőtt. Valahogy minden csak úgy LESZ… akarás nélkül.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: