Érdemes-e?

Azért jöttünk el Magyarországról, hogy a gyermekeinknek jobb legyen. Hogy lássanak, tanuljanak a való életből, hogy boldogok legyenek már most és ne csak egy távoli jövőben.  A legtöbb szülő mindent meg akar adni a gyermekének, azért, hogy az boldog legyen, ez nem vitás. Itt a minden fogalma az, amit mi nem anyagiakban gondolunk megfogalmazni.

20170405_122555

A minap összefutottam a szomszéd nénivel. Le van rongyolódva szegény. Faggatózásomra kiderült, hogy van négy gyermeke és számtalan unokája, mégis egyes egyedül él albérletben és a szomszédai segítenek neki, amikor szüksége van rá. Az egyik fia eladta a feje fölül a városi lakását ezért a férje felkötötte magát, azóta él albérletben itt, ebben a pici  faluban. Az utódai rá se bagóznak. A néni így fogalmazott: “Harmincegy évig  dolgoztam éjjel-nappal, hogy a gyerekeimnek mindene meglegyen és most meg felém se néznek, itt hagytak így egyedül elpusztulni”. Első gondolatom az volt, hogy akkor nem is kellene áldozatot hozni a gyerekekért, mert végül azzal találjuk szembe magunkat, hogy feláldoztuk az egész életünket, amit már senki nem ad nekünk vissza. Aztán persze árnyalódott a kép. A néni éjjel-nappal dolgozott… a pénzért… amin mindent megadott a gyerekeinek. Vajon nem-e csak saját magát kellett volna adni a gyerekeinek? Az odafigyelést, a törődést, az esti mesét, a közös élményeket? Vajon ha a gyerekei mindezt megkapták volna, akkor is itt tartana a néni?

Pár nappal később egy bácsi szuterén konyhájában üldögéltünk. Úgy kerültünk oda, hogy amikor vadul lakhatást kerestünk, minden követ igyekeztünk megmozgatni és az egyik ilyen kő csak most ért el a megfelelő helyre. A bácsi eltartási szerződésért cserébe adná a házát.  Nem akartuk megbántani azt aki megszervezte nekünk, ezért udvariasságból ellátogattunk Zetelakára a bácsihoz, habár a magam részéről kizártnak érzek egy ilyen érdekkapcsolatot. Elgondolkodtató volt hallani, hogy milyen kétségbeesetten szeretne valakit maga mellé utolsó éveiben. Legényemberként élte le az életét és most – 88 évesen – szembesült azzal, hogy hamarosan szüksége lesz valakire. Egyedül él egy nagy házban, ahogy láttam a természetével nincsen gond. Szellemileg friss, nem iszik, értelmiségi és nekem emberi játszmáktól mentes tiszta embernek tűnt. Hogy lehet, hogy mégis egyedül maradt?

Vajon mi a titka annak, hogy egyszer majd, amikor már csak a számat tudom jártatni, akkor is örömmel töltsék velem az idejüket az emberek? A válasz borzasztóan elcsépelt: a szeretet. A szeretet… annak a kevésbé elcsépelt jelentéstartalmával.

Mert úgy őszintén: ki akar állandóan panaszáradatot hallgatni? Ki akar folyton kioktatást hallgatni? Ki akarja századszorra is meghallgatni ugyanazt a sztorit?

Ki az, akihez vonzódsz, legyen bármily elesett? Hát ahhoz, aki meghallgat, aki megért, aki segítő szándékkal ad jótanácsot, aki szórakoztató, akihez életenergiáért lehet fordulni. És mi a titka annak, hogy ezt nyújthasd akkor is, amikor öreg és elnyűtt leszel? Hát az, ha MOST ÉLSZ. Hagyod, hogy az érzéseid vezessenek, belevágsz a kalandokba, nem hagyod, hogy eluralkodjon rajtad a félelem vagy a szorongás, hanem követed az Intuíciót, ami a legeslegjobbat hozza ki az életedből.

Olvastam egyszer, hogy a halálos ágyukon az emberek leggyakrabban azt bánják, hogy nem kockáztattak többet az életükben. Lehet helye a kesergésnek, ha Pató Pál módjára halasztgattuk azt, amibe féltünk belevágni, pedig tudtuk, hogy mennyi öröm forrása lehetne, ha sikerül. Ha most minden kalandba nyakig merülsz, nem lesz miért búslakodj, és a kudarcok akkor már nem fognak számítani, mert a halálos ágyukon azt bánták az emberek a legkevésbé, hogy hibáztak az életükben.

Azt hiszem, mi a gyerekeinknek azt tanítjuk meg, hogy ne meneküljenek el a kalandok elől, azonban meg se álljanak, ha valamilyen élethelyzetben nem érzik jól magukat. Az én fogalmaim szerint ez az a bizonyos minden, amit a gyermekeimnek adok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: